biblia online cornilescu

Explicatia Cartii: Estera


Cele trei mici carti de la sfîrsitul sectiunii rezervate canilor istorice: Ezra, Neemia si Estera ne dezvaluie lucrarea facuta de Dumnezeu cu evreii întorsi din robia babiloniana. Deosebirea dintre cartea Estera si celelalte doua este ca, în timp ce Ezra si Neemia descriu soarta celor întorsi în tara lui Israel, Estera descrie un eveniment petrecut în viata milioanelor de evrei ramasi rasfirati prin toate tarile imperiului. Împreuna cu cartea Rut, Estera este singura carte din Biblie care poarta drept titlu un nume de femeie. Aceasta eroina a neamului ei, fusese mai întîi numita Hadasa, dar numele ei evreiesc a fost schimbat pentru folosul celor de la curtea imperiala în „Estera" care se traduce prin „steaua rasaritului".
Nimeni nu stie cu certitudine cine este autorul acestei remarcabile carti.
Nu este nici ea cunoscuta. Actiunea cartii se petrece însa ca timp undeva între capitolele 6 si 7 ale cartii lui Ezra.
Probabil ca ati auzit de Xerxes, unul dintre cei mai renumiti împarati ai antichitatii, care a pornit cu o expeditie militara împotriva Greciei si a carei flota a fost înfrînta în batalia de la Salamina (480 î.Cr.). A fost una dintre cele mai importante batalii navale din istorie. Xerxes acela este tocmai Ahasveros, împaratul persan pomenit în cartea Esterei. Din cele scrise de istoricul grec Herodot, se pare ca ospatul din primul capitol al cartii Estera a fost prilejuit tocmai de consiliul pentru pregatirea expeditiei amintite. Patru ani mai tîrziu, cînd Xerxes mai cauta înca mîngaiere dupa dureroasa înfrîngere suferita, evreica Estera a fost facuta împarateasa (Estera 2:16).
Doua femei tinere îsi dau mîna peste veacuri în dragostea lor pentru poporul evreu: Rut si Estera. Istoria Esterei este frumoasa cum numai o istorie orientala poate sa fie. Întreaga actiune se desfasoara în jurul a trei ospete: ospatul dat de Ahasveros în cinstea tuturor domnitorilor si slujitorilor lui (cap. 1 si 2), ospatul dat de Estera (cap. 7) si ospatul prilejuit de sarbatoarea Purim (cap.9). Subiectul întregii actiuni este clar: Dumnezeu stie sa-si pastreze poporul Sau în mijlocul celor mai adverse conditii. Departe de casa, pierduti în mijlocul unui urias imperiu, fara privilegii, dar cu demnitatea celor ce nu se pleaca decît în fata lui Iehova, evreii au parut o prada usoara în ochii verosului Haman, unul dintre cei mai înalti demnitari ai împaratului. Pentru potolirea propriului sau orgoliu, acest Haman pune la cale o stratagema prin care urmareste distrugerea tuturor evreilor din imperiul persan. Evenimentele se succed cu repeziciune, situatiile se schimba pe neasteptate si Haman se trezeste condamnat la moarte, iar evreii de pretutindeni sfîrsesc prin a avea doua zile de bucurie si de razbunare asupra tuturor dusmanilor lor.

Cuvinte cheie si terne caracteristice: Ceea ce izbeste de la început în textul cartii Estera este totala absenta a numelui lui Dumnezeu. Motivul acestei omiteri a fost cautat de-a lungul secolelor de multi comentatori. Multi spun ca traditia a hotarît ca aceasta carte sa fie citita în cursul serbarilor din zilele de Purim, care sunt „zile de ospat si de sarbatoare" (Estera 9:21-22) si din respect pentru Dumnezeu a fost mai bine ca numele Lui sa nu fie amestecat cu bautura si veselia fara frîu.

Un verset care a trecut limitele acestei carti, trecînd în patrimoniul universal este Estera 4:14: „Caci daca vei tacea acum, ajutorul si izbavirea va veni din alta parte pentru iudei, dar tu si casa tatalui tai veti pieri. ªi cine stie daca nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la împaratie".
Cartea ne vorbeste clar despre „providenta" divina manifestata prin felul în care Dumnezeu îsi pastreaza mereu poporul. El lucreaza prin ordinea naturala a evenimentelor, fara sa prejudicieze vointa libera a vreunui om si fara sa întrerupa curgerea fireasca a întîmplarilor. Totusi, în spatele celor ce se întîmpla este întelepciunea Lui si grija Lui nemarginita pentru aceia pe care îi iubeste.

Estera este un portret de frumusete trupeasca si sufleteasca feminina: placuta la chip si modesta la suflet (2:15), înteleapta (2:9-17; 5:1-3), ascultatoare (2:10), smerita (4:16), curajoasa (7:6), loiala si perseverenta (2:22; 8:1-2; 7:3-4).

Mardoheu este un exemplu de urmat pentru toti barbatii: „caci a cautat binele poporului sau si a vorbit pentru fericirea întregului sau neam" (Estera 10:3).
I. PRELIMINARII l - 5
a. Destituirea împaratesei Vasti, 1:1-22
b. Descoperirea lui Estera, 2:1-20
c. Devotamentul lui Mardoheu, 2:21-23
d. Decretul lui Haman, 3:1-15

II. MOMENTUL DE CRIZa, 4 - 5
a. Mardoheu apeleaza la Estera, 4:1-14
b. Raspunsul Esterei, 4:15-17
c. Bunavointa împaratului, 5:1-8
d. Aroganta criminala a lui Haman, 59-14

III. IZBaVIREA PROVIDENtIALa 6-10

ÎNFRÎNGEREA LUI HAMAN
a. Haman umilit, 6:1-7:10
b. Haman este spînzurat, 7:1-10
c. Decretul lui Ahasveros si Mardoheu, 8:1-17
d. Razbunarea asupra dusmanilor, 9:1-19
e. Instituirea sarbatorii Purim, 9:20-32
f. Faima si cinstea lui Mardoheu, 10:1-3
Cauta in biblie
Versetul Zilei
Facebook