biblia online cornilescu

Explicatia Cartii: Naum


Profetia lui Naum este asemanatoare unui poem cinematografic. Cartea nu transmite idei prin discursuri, ci printr-o succesiune ametitoare de imagini. Numele lui Naum înseamna în limba ebraica: „mîngîiere". Numele orasului Capernaum, în care s-a stabilit pentru o vreme Domnul Isus se traduce prin: „Cetatea mîngîierii". Mesajul lui Naum a adus mîngîiere tuturor celor ce traiau sub groaznica dominatie asiriana. Imperiul asirian a fost unul dintre cele mai crude din istorie. Jupuirea oamenilor de vii, smulgerea limbii sau taierea mîinilor si picioarelor erau numai cîteva din pedepsele celor ce îndrazneau sa nu se supuna Asiriei sau care încercau sa se rascoale. În vremea lui Naum, Asiria era sinonima cu teroarea. Vestea despre apropiata ei pedepsire venea ca o briza racoritoare peste inimile si mintile arse de teama si suferinta.
Singura informatie despre Naum ne-o pune la dispozitie textul din prefata profetiei lui: „Naum, din Elcos" (Naum l:1). Nu se stie cu siguranta unde s-a aflat aceasta localitate.
Textul din Naum 3:8-10 vorbeste despre caderea Tebei (No-Amon) ca despre un eveniment petrecut recent, deci cartea trebuie sa fie scrisa cu putin timp dupa anul 664 î.Cr. Cetatea Teba a fost rezidita 10 ani mai tîrziu, asa ca data scrierii nu poate fi plasata dupa anul 654 î.Cr.
Pocainta ninivenilor sub efectul propovaduitii profetului Iona nu a fost de prea lunga durata. Asiria s-a întors curînd la practicile ei vinovate. În anul 722 î.Cr., teama lui Iona s-a dovedit a fi fost întemeiata, caci Sargon al doilea a venit sa cucereasca si sa distruga Samaria, ducînd în robie cele 10 semintii ale lui Israel. Pe vremea lui Naum (circa 660 î.Cr.), Asiria s-a aflat la apogeul puterii si dominarii ei imperiale. Sa prevezi în acel moment sfîrsitul Asiriei, era un act de curaj si de intuitie pe care numai un om cu acces la descoperirile dumnezeiesti asupra viitorului o putea face. Naum a fost un astfel de om cu capacitati supranaturale. Profetii din vechime mai erau numiti si „vazatori". Nimeni n-a purtat vreodata mai pe merit aceasta numire ca Naum. Vedeniile „cinematografice" primite de el de la Dumnezeu au functionat ca un veritabil „tunel al timpului" prin care profetul a fost proiectat ca martor ocular al unor evenimente istorice care urmau sa se desfasoare peste alti multi ani de zile.

Sub Asurbanipal (669-633 î.Cr.) Asiria si-a atins gloria existentei ei. Capitala imperiului, Ninive, devenise unul dintre cele mai fortificate si mai marete orase ale lumii. De jur împrejur, zidurile erau înalte de 35 de metri si îndeajuns de late pentru ca trei care de lupta sa poata trece în paralel. Din loc în loc, zidul era prelungit în înaltime cu turnuri de înca 30 de metri, în afara fortificatiilor zidului, cetatea mai era înconjurata si de un sant de apa lat de 50 de metri si adînc de 20 de metri. Ninive parea a fi imposibil de cucerit. Între zidurile ei, populatia acumulase provizii pentru un asediu de 20 de ani de zile. La vremea aparitiei ei, proorocia rostita de Naum parea un vis frumos, dar irealizabil. Totusi, Dumnezeu a facut întocmai asa cum anuntase prin vocea profetului. Naum anuntase ca Ninive va pieri din cauza unor „valuri ce se revarsa peste mal" (Naum l:8). ªi asa a si fost. În timpul asediului asezat de babilonieni, Eufratul s-a umflat din cauza ploilor si a rupt o parte din zidul pe sub care intra în cetate. Ostile cuceritorilor au intrat prin gaura aceea, i-au nimicit pe locuitorii cetatii, au jefuit tot ceea ce se putea jefui si apoi au pus foc (Naum 3:13, 15). Naum vestise de asemenea ca Ninive va fi „ascunsa" (Naum 3:11). Ruinele ei, uitate de timp, au fost redescoperite abia în anul 1842 d.Cr., facîndu-i înca o data sa taca pe cei ce timp de secole batjocorisera competenta istorica a Bibliei.
Profetia lui Naum este un reportaj la fata locului despre distrugerea cetatii Ninive. Condamnarea si pedepsirea ei pot fi o pilda pentru judecata pe care a rostit-o Dumnezeu împotriva întregii lumi pacatoase si razvratite. Proclamatia lui Naum despre soarta cetatii Ninive, nu mai este o chemare la pocainta, ca pe vremea lui Iona, ci publicarea unui verdict ireversibil.

Cartea lui Naum este un excelent studiu în caracterul lui Dumnezeu. Atributele Lui sînt prezentate în toata splendoarea si echilibrul lor. În textul din Naum l:2, 3, 6, 7, gasim pe de o parte trasaturile mîniei lui: „Domnul este un Dumnezeu gelos si razbunator... plin de mînie... tine mînie pe vrajmasii Lui... cine poate sta împotriva urgiei Lui?" iar pe de alta trasaturile bunatatii Lui vesnice: „Domnul este îndelung rabdator... Domnul este bun, El este un loc de scapare în ziua necazului; si cunoaste pe cei ce se încred în El".

Iona ne-a aratat un Dumnezeu al iubirii si al harului, Naum ne arata un Dumnezeu al sfinteniei, „de o mare tarie, si (care) nu lasa nepedepsit pe cel rau" (Naum l:3).
Mesajul peste veacuri: „Ce seamana omul, aceea va culege" spune proverbul Biblic. Cartea lui Naum este un avertisment pentru toti aceia care se împietresc în timpul îndelungii rabdari a lui Dumnezeu, crezînd ca pedepsirea lor nu va veni niciodata: „Unde este fagaduinta venirii Lui? Caci de cînd au adormit parintii nostri, toate ramîn asa cum erau de la începutul zidirii!" (2 Petru 3:4). Ninive este un „tip" pentru toate acele neamuri care îi întorc spatele lui Dumnezeu. Puternicii lumii si-au închipuit mereu ca pentru o îndelunga dominatie este nevoie de putere militara si economica. Profetia lui Naum ne arata însa ca Ninive s-a prabusit din cauza pacatului (Naum 3:1-7) si ca în caderea ei, cetatea nu s-a putut sprijini nici pe bogatia economica si nici pe taria militara (Naum 3:8-19). Persoana sau natiunea care în mod deliberat si hotarît îl refuza pe Domnul, se îndreapta deliberat si hotarît spre distrugere. Mesajul acesta a fost necesar atunci si ramîne necesar si astazi!
I. MARETIA LUI DUMNEZEU
a. Maretia atributelor Sale, 1:2-8
b. Marimea mîniei Sale, 1:9-14

II. JUDECATA DIVINA
a. Provocarea, 2:1-2
b. Pustiirea, 2:1-3:19
Cauta in biblie
Versetul Zilei
Facebook