biblia online cornilescu

Explicatia Cartii: Neemia


Exilul babilonian a semnat actul de deces al limbii ebraice vechi. Poporul nascut în robie si-a însusit limba cu caractere aramaice. De aici s-au tras o seama de dificultati legate de educatia religioasa. Cu unele dintre ele ne vom întîlni în cartea Neemia. Cartea poarta numele personajului ei principal. Neemia a fost unul dintre evreii ramasi în „diaspora" (raspîndire) atunci cînd împaratul Cir a dat evreilor decretul de întoarcere în tara promisa. El a ocupat functia de paharnic al împaratului Artarxerxes, o pozitie de onoare si de mare influenta asupra deciziilor imperiale. Acest Artaxerxes a avut-o ca mama vitrega pe Estera, printesa iudeica care traia fara îndoiala în perioada de timp acoperita de aceasta carte. Probabil ca influenta ei l-a ajutat pe Neemia sa ocupe aceasta functie înalta în ierarhia de la curtea împarateasca.
Fara nici o îndoiala ca partile scrise la persoana a-I-a sînt scrise de Neemia însusi. (De la cap. 1 la 7 si de la 12:27 la 13:31 care marcheaza sfîrsitul cartii). Restul poate fi usor contributia carturarului Ezra, asa cum am aratat deja în introducerea facuta la cartea care-i poarta numele.
Cu aproximatie, anul 430 î.Cr. Prima venire a lui Neemia la Ierusalim „în luna Nisan, anul al douazecelea al împaratului Artaxerxe", a fost stabilita de Societatea Astronomica Britanica ca 14 Martie 445 î.Cr. A doua venire a lui Neemia la Ierusalim a avut loc în „al treizeci si doilea an al împaratului Artaxerxe", ceea ce înseamna anul 432 î.Cr.
Asa cum am aratat, Neemia a sosit pentru prima data la Ierusalim în anul 445 î.Cr. „Ramasita" iudeilor întorsi din robie se afla deja în tara de aproximativ 90 de ani. Zorobabel si generatia lui murisera între timp. În locul lor traia acum o alta generatie, în cei 90 de ani de vietuire în Israel, evreii reconstruisera Templul, e drept cu dimensiuni mult mai mici si mai modeste decît fosta constructie ridicata de Solomon. Întreaga lucrare durase numai patru ani, patru luni si zece zile (Hagai 1:15 si Ezra 6:15). Dupa alti 60 de ani venise în Ierusalim si Ezra însotit de 2.000-3.000 de oameni (Ezra 8:1-14). Conditiile morale si spirituale în care traiau evreii erau de plîns. Mai marii poporului, preotii, levitii si multi din popor contractasera casatorii mixte cu femeile din neamurile idolatre din jur. Chiar daca nu a produs o întoarcere totala spre idolatrie, aceasta conditie încuraja practicarea ei pe teritoriul Israelului. Mai mult, stricarea puritatii neamului punea în pericol însasi existenta lui distincta în istorie. Nu este de mirare ca Ezra s-a umplut de consternare si de mînie (Ezra 9:3-15).

Acum, dupa alti 12 ani, se întoarce la Ierusalim Neemia. Situatia gasita de el nu este mai putin tragica. Zidurile cetatii erau înca în ruina, iar poporul era fara viziune si fara vlaga, departe de stralucirea care ar fi trebuit sa-i încununeze destinul mesianic.
Obiectivul vizitei lui Neemia a fost rezidirea zidurilor Ierusalimului. Am vazut cum cartea lui Ezra a fost împartita în doua sectiuni majore: refacerea Templului si refacerea vietii de închinaciune. Acum cartea lui Neemia se împarte similar în: refacerea zidurilor cetatii (Neemia 1-4) si restaurarea poporului în ascultare si împlinire a Legii (Neemia 7-13). Carturarul Ezra este ajutorul lui Neemia în lucrarea de citire si explicare a Legii catre popor (Neemia 8:1-18).
Neemia este un exemplu de dedicatie si daruire. El a fost gata sa lase prestigiul si confortul de la curtea împaratului Artaxerxe pentru a participa la reconstructia materiala si la restaurarea religioasa a poporului sau. Neemia a realizat o lucrare monumentala într-un interval record de timp. Acest om a fost un geniu al administratiei si organizarii. Un studiu al metodelor folosite de el este un izvor de inspiratie pentru conducatorii din toate timpurile. El a fost un om al rugaciunii, al credintei, al curajului si al actiunii. Comentînd viata lui Neemia am putea spune: „Doamne, fa-ne spirituali în întregime, dar lasa-ne plini de naturalete si mai ales de spirit practic!".
I. RECONSTRUIREA ZIDULUI l - 6
a. Situata Ierusalimului, 1:1-3
b. Reactia lui Neemia, 1:4
c. Rugaciunea lui Neemia, 1:5-11
d. Plecarea la Ierusalim, 2:1-10
e. Îmbarbatarea poporului, 2:11-20
f. Repartizarea sectoarelor, 3:1-32

g. Rezistenta în fata atacurilor
Atacul batjocorei, 4:1-6
Atacul prin forta, 4:7-23
Atacul nedreptati, 5:1-19
Atacul compromisului, 6:1-4
Atacul înselaciunii, 6:10-14

h. Terminarea lucrarii, 6:15-7:4

II. REFORMA RELIGIOASa 7-13
a. Reînregistrarea poporului, 7:5-73
b. Recitirea Legii, 8:1-8
c. Raspunsul poporului, 8:9-18
d. Pocainta poporului, 9:1-38
e. Refacerea legamîntului, 10:1-39
f. Repopularea oraselor, 11:1-12:26
g. Rededicarea zidurilor, 12:27-47

h. Reforme religioase
În relatiile cu ne-evreii, 13:1-3
În relatiile cu preotimea, 13:4-14
În relatia cu Sabatul, 13:15-22
În relatiile de casatorie, 13:23-31
Cauta in biblie
Versetul Zilei
Facebook