biblia online cornilescu

Explicatia Cartii: Zaharia


Desi este mult mai scurta, cartea lui Zaharia poate fi asezata alaturi de profetiile lui Isaia, Daniel si Ezechiel în ceea ce priveste bogatia de informatii asupra „vremurilor viitoare". Împreuna, aceste patru carti sînt corespondentul Apocalipsei din Noul Testament. Cartea poarta numele autorului ei. „Zekar-Iah" se traduce prin: „Dumnezeu îsi aduce aminte", nume cum nu se poate mai potrivit pentru cel ce anunta reînceperea vremurilor de binecuvîntare asupra Israelului.
Zaharia este un nume dat copiilor nascuti la batrînete. În textul Scripturii ne întîlnim cu nu mai putin de 29 de personaje care au purtat aceasta numire.

Profetul Zaharia a fost „fiul lui Berechia, fiul lui Ido" (Zah. 1:1). Ca si predecesorii sai, Ieremia si Ezechiel Zaharia a apartinut neamului preotesc (Ezra 51; 6:14; Neemia 12:4, 16). El a fost nascut în Babilon si cînd împaratul Cir a dat decretul reîntoarcerii, a venit împreuna cu bunicul sau înapoi în Palestina. A fost chemat de Dumnezeu la slujba profetiei înca de tînar (Zah. 2:4) si a activat la început împreuna cu mai vîrstnicul Hagai (Ezra 5:l; 6:14). Lucrarea lui s-a întins pe o perioada de 3 ani de zile. Domnul Isus ne spune în Matei 23:35 ca Zaharia a fost „omorît între Templu si altar", sfîrsind la fel cu un alt purtator al aceluiasi nume (2 Cron. 24:20-21).
Împreuna cu Zorobabel, capetenia poporului, Iosua, marele preot si Hagai profetul, Zaharia a fost folosit de Dumnezeu în Ierusalim începînd cu anul 520 î.Cr.
Ca si Hagai, Zaharia este un profet al reconstructiei. El este ridicat de Dumnezeu sa vorbeasca evreilor care se întorsesera în Palestina dupa cei 70 de ani petrecuti în robia Babiloniana.

Altadata un neam puternic si vestit, evreii ajunsesera sa locuiasca în tara lor doar datorita bunavointei unui stapînitor al lumii de atunci. Situtia lor materiala, politica si sociala era vrednica de toata mila. În acest context, Dumnezeu i-a folosit pe Hagai si Zaharia sa le spuna celor întorsi din Babilon ca nu trebuie sa se opreasca la prezentul dezolant, ci trebuie sa spere si sa lucreze pentru viitorul glorios pe care li l-a pregatit Iehova. Hagai a avut un mesaj aspru si critic; prin Zaharia, Dumnezeu a lucrat altfel: mesajul lui Zaharia a trecut repede peste neajunsurile prezentului descoperindu-le viitorul stralucit care îi asteapta. Zaharia este un vestitor al slavei si al lucrarilor lui Mesia.
Pentru a descrie planurile viitoare pe care le-a facut Dumnezeu cu poporul ales, Zaharia â folosit o sene de opt vedenii, patru predici si doua rostiri profetice. Primele 8 capitole ale cartii au fost scrise ca o încurajare a poporului în lucrarea de rezidire a Templului. Ultimele 6 capitole au fost adaugate dupa terminarea reconstructiei si prevestesc lucrarea lui Dumnezeu prin Mesia. Mesajul din cartea lui Zaharia a trecut de la stapînirea popoarelor straine la stapînirea lui Mesia, de la pedeapsa la vremuri de pace si de la nelegiure la trairea în sjîntenia prezentei Domnului.

Cuvinte cheie si teme caracteristice: în cartea lui Zaharia exista o extraordinar de amanuntita prezentare a lucrarii lui Mesia:

Cristos, „Odrasla" - Zah. 3:8
Cristos, „Robul Domnului" - Zah. 3:8
Intrarea în Ierusalim calare pe un magarus - Zah. 9:9
Cristos, „Pastorul cel bun" - Zah. 9:16; 11:11
Cristos, pastorul lovit cu oile risipite - Zah. 13:7
Cristos, vîndut pe 30 de arginti, 11:12-13
Cristos cu mîinile strapunse - Zah. 12:10
Cristos, Mîntuitorul poporului Sau - Zah. 12:10; 13:1
Cristos, ranit în casa celor ce-L iubeau - Zah. 13:6
Cristos, se întoarce pe muntele Maslinilor - Zah. 14:3-8
Cristos, încoronat la venirea Lui - Zah. 14

Mesajul peste veacuri: În afara de confirmarea lui Isus din Nazaret ca Mesia prin împlinirea profetiilor sale, Zaharia ne ofera si o lectie de spiritualitate în textul din capitolul 7. O delegatie venita din partea oamenilor din Betel îl întrebasera daca trebuiesc reluate ritualurile sarbatoresti de altadata. Raspunsul dat atunci de Zaharia este o lectie care nu si-a pierdut nici astazi valabilitatea: Sarbatorile fara suportul unei vieti de ascultare fata de Domnul sînt fara nici o valoare înaintea ochilor Lui.
I. PROFETII DE ÎNCEPUT 1 - 8
a. Chemare la pocainta, 1:1-6
b. Vedenia calaretilor, 1:7-17
c. Vedenia celor patru coarne, 1:18-21
d. Vedenia celui cu cumpana, 2:1-13
e. Vedenia marelui preot, 3:1-10
f. Vedenia sfesnicului de aur, 4:1-14
g. Vedenia sulului de carte zburator, 5:1-4
h. Vedenia femeii cu efa, 5:5-11
i. Vedenia celor 4 care, 6:1-8
î. Încoronarea lui Iosua, 6:9-15
j. Posturi si binecuvîntari 7:1 - 8:23

II. PROFEtII TÎRZII 9-14
a. Sosirea Împaratutui-Pastor, 9-10
b. Ranirea si uciderea Împaratui-Pastor, 11
c. Biruinta finala si încoronarea în slava, 12-14
Cauta in biblie
Versetul Zilei
Facebook